Over Google\’s Chromebook


Over Google\’s Chromebook

Een laptop, maar dan voordeliger. Er is bijna iedere week wel nieuws over de Chromebook. In de Verenigde Staten is ca. 20 tot 30% van de totale laptopmarkt Chromebooks. In Europa is dat op dit moment circa 1 procent. Maar de Chromebook wordt steeds gewilder. Steeds vaker staat de Chromebook bovenaan de verlanglijstjes van de meest gewenste devices bij de Nederlandse man. Waarom neemt de populariteit van deze laptop toe op deze wijze?

Google applicaties

Op een Chromebook vind je bijna alle programmatuur die men op een pc ook vindt. Je kunt er mee word processen, spreadsheets verwerken of slide-shows creeeren. Google heeft voor elk doel zijn eigen programma geproduceerd: Documents (als vervanging voor MS Word), Spreadsheets (als vervanging voor MS Excel) en Presentations (als vervanging voor MS Powerpoint). Verder kent Google o.a. Hangouts (als tegenhanger van Skype) en Google Play Music. Daarnaast is het mogelijk om webapplicaties te starten, zoals Youtube, Gmail, Google+ en Google Maps.

Met enige uitzonderingen, is het uitsluitend mogelijk webgebaseerde applicaties te draaien op de Chromebook. De programmatuur staat in \’the cloud\’, terwijl de opslag van data gebeurt op de interne SSD – en uiteraard ook op internet. De consument die een Chromebook aanschaft, ontvangt (voor een beperkte periode gratis) 100 GB aan opslag bij Google. In de online opslag kun je gegevens bewaren en deze delen met vrienden.

Naast Google\’s programma\’s, neemt ook het aantal toe van beschikbare web-based apps van andere leveranciers. Je hebt de keuze uit de toepassingen in Google\’s online Web Store. Traditionele toepassingen van de PC kennen vrijwel allemaal in deze tijd een online versie. Muziek luisteren kan via Spotify – alles online.

Op een Chromebook is zo bijna alle programmatuur online die ook op een desktop te verkrijgen is. Google heeft zelfs functionaliteit ingebouwd waarmee men offline kan werken. En sinds kort kan Chromebook ook gebruik maken van Microsoft Office Online, zodat je ook de officiele Word, Excel en PowerPoint kan gebruiken.

Chromebooks vergelijken – waar let je op?

Bij een Chromebook werkt het beoordelen niet veel anders dan bij een andere laptop. Er bestaan verschillen tussen de verschillende Chromebooks van de diverse fabrikanten. Welke heeft de voorkeur? Je zult moeten kiezen uit verschillende opties. Er is een aantal factoren die de aantrekkelijkheid bepalen. Belangrijke factoren zijn: prijs, prestaties van laptop, beeldscherm, opslagruimte en aansluitingen en accu.

De kosten spelen uiteraard mee in de keuze voor een laptop. Belangrijke prestatie bepalende eigenschappen zijn o.a. het type processor, de kloksnelheid, en het maximale interne geheugen. Factoren die kenmerkend zijn voor het uiterlijk van de laptop, zijn o.a. beeldschermtype, beeldschermresolutie en videokaart (en grafische chip). Stel de omvang vast van online opslag en lokale opslag (harddisk). Kijk ook naar het aantal aansluitingen.

Laptop voor iedereen

De Chromebook is echt vernieuwend. Hij wordt wel de notebook voor iedereen bestempeld. Waarom zou ik de Chromebook kopen? Een belangrijke pluspunt is dat de Chromebook zo toegankelijk is. En omdat deze zo goedkoop is – veel lager geprijsd dan de gemiddelde laptop. Veelal kost een Chromebook nog geen 300 euro. De Chromebook is ideaal voor onderweg omdat hij het lang vol houdt op een enkele accu. De Chromebook is erg licht, waardoor deze eenvoudig is mee te nemen. Bovendien is alles heel eenvoudig; alles is intuitief duidelijk. Het gebruiksgemak is hoog, omdat de Chromebook snel opstart. De snelheid is mede dankzij de aanwezigheid van flashgeheugen in plaats van een traditionele hdd. Je hebt als gebruiker weinig omkijken naar vervelende klusjes, als updates, virusscanning en het maken van updates, omdat dit alles automatisch gebeurt. De veiligheid van de Chromebook is een belangrijk pluspunt.

Concluderend: de bekendheid van de Chromebook zal de aanstaande jaren ook in Europa toenemen. Staat de Chromebook ook al op uw verlanglijstje?