Verwerking van aardappelen

Binnen de voedingsmiddelenindustrie is er een divers aanbod aan transportbanden. Een ding hebben alle transportbanden allemaal gemeen en dat is dat ze allemaal moeten voldoen aan strikte veiligheidsnormen. We hebben bovendien te maken met voedsel. Dat betekent dus niet alleen dat de hygiëne van de transportband in orde moet zijn, maar ook  de materialen waarvan de transportband gemaakt is. Van Trier, specialist in mobiele transportbanden, vertelt in dit artikel meer waar een transportband kan worden ingezet. In dit artikel bespreken we de aardappelen die met de transportband kan worden vervoerd. 

Verwerking van aardappelen

Bij het verwerken van aardappelen kan er voor een combinatie van machines worden gekozen. Dit heeft vaak te maken met wat er gedaan dient te worden met de aardappelen. Zo wordt er bij het aanvoeren van sorteren van aardappelen gekozen voor een transportband met rubber. Bij het verwerken & verpakken zie je juist weer vaak dat er gekozen wordt voor een kunststof band. Het verwerken van de aardappelen wordt vaak in drie delen. Deze bespreken we hieronder. 

Uitladen van de aardappelen

De aardappelen die uitgeladen worden vaak op een lange transportband naar de aardappeltrailer geleid. Hieronder staat vervolgens een speciale stortbak waar ze worden opgevangen. Op deze manier kan deze stortbak vervolgens de aardappelen zonder al teveel beschadiging naar de sorteerafdeling worden gebracht. Daar worden alle aardappelen vervolgens gescheiden van planten, stenen of andere delen wat er niet meer bijhoort. 

Verwerken van de aardappelen

Als de aardappelen eenmaal zijn aangekomen in de juiste fabriek dan kunnen deze worden geschild. Hierna vindt nogmaals een controle plaats en worden alle afgekeurde aardappelen weggehaald. Hiervoor zijn speciale sorteermachines met camera’s die afgekeurde producten kunnen herkennen en uit de productie worden gehaald. Vervolgens worden de aardappelen gesneden partjes of frieten.. Eenmaal klaar zullen de producten weer worden gedroogd en terugkomen op de transportband naar de vriezer. 

Inpakken van de producten

Met speciale weegmachines ingebouwd in de transportbanden kunnen vervolgens precieze gewichten worden verpakt en weer worden vervoerd. Hierna vindt vervolgens de laatst controle aan. Waar nodig kunnen ook kleine verpakkingen in dozen worden geplaatst, waarna de producten vervolgens klaar zijn voor verzending.